Wielu z nas wybierając płytę grzewczą zadaje sobie pytanie – co kupić? Płytę ceramiczną, indukcyjną, a może gazową? Producenci znanych marek zasypują nas coraz to nowszymi rozwiązaniami w tym zakresie. Początkowo sprawa może wydawać się skomplikowana – wszystko ma swoje wady i zalety.
Różnice między dwoma pierwszymi urządzeniami na pierwszy rzut oka są niewidoczne. Często w elektromarketach spotykamy się z pytaniem jaki rodzaj jest lepszy? Płyty indukcyjne w porównaniu do ceramiki wyróżniają się bezpieczeństwem oraz oszczędnością w zużyciu energii elektrycznej. Są jednak stosunkowo droższe od klasycznych płyt elektrycznych oraz gazowych.
Biorąc pod uwagę częstotliwość używania płyty, jeżeli jest dość mała – raczej skupiłbym się na zakupie płyty ceramicznej bądź gazowej. W przypadku, gdy uwielbiamy spędzać czas w kuchni, gotowanie sprawia nam przyjemność – płyta indukcyjna świetnie się sprawdzi podczas przygotowywania posiłków, utrzymania czystości a w dalszej perspektywie odczujemy oszczędność w portfelu.
Stworzyłem małe zestawienie płyt indukcyjnych, ceramicznych i gazowych. Kryteria brane pod uwagę to przede wszystkim bezpieczeństwo, energooszczędność, łatwość w utrzymaniu czystości, wygląd oraz cena.
Płyta gazowa |
Płyta ceramiczna |
Płyta indukcyjna | |
Energooszczędność | Niska wydajność, cena gazu wyrównuje straty | Wydajność wyższa, nagrzewanie od włączenia palnika i długo po jego wyłączeniu, straty ciepła | Wydajność najwyższa, nie występuje stata ciepła, szybkie nagrzewanie potrawy, bardzo niskie zużycie energii, |
Bezpieczeństwo | Niskie, zagrożenie ulatniania się gazu, otwarty ogień, nagrzany palnik | Niskie, zagrożenie oparzenia się – palnik długo pozostaje nagrzany | Wysokie, brak możliwości oparzenia się, po wyłączeniu urządzenia płyta pozostaje chłodna |
Utrzymanie czystości | Ciężkie, gorąca płyta, trudny dostęp | Łatwiejsze niż przy gazowej (gładka),lecz pozostaje długo gorąca, należy poczekać do jej ostygnięcia i następnie możemy przystąpić do czyszczenia | Łatwe, płyta po wyłączeniu nadaje się do natychmiastowego czyszczenia nawet po długim gotowaniu, płaska powierzchnia ułatwia czyszczenie. |
Wygląd | Możliwość wyboru rusztów żeliwnych bądź emaliowanych, podstawa szklana bądź blaszana, wybór ułożenia pokręteł (bok, dół). | Nowoczesny wygląd, dostępność różnych kolorów, obramowań metalowych, poszerzane pola | Estetyczny wygląd, dostępność różnych kolorów, obramowań, szlifowanych boków, możliwość wyboru poszerzanych pól grzewczych |
Cena (4 palniki)* | 349 – 2800 zł | 639 – 4000 zł | 949 – 7000 zł |
*Przedział cenowy wg ceneo.pl
Patrząc na powyższe zestawienie najrozsądniejszym wyborem będzie zainwestowanie w płytę indukcyjną. Bezpieczeństwo i energooszczędność jest na najwyższym poziomie, najłatwiej będzie nam utrzymać czystość, a zakup takiego urządzenia jest możliwy na każdą kieszeń. Jedyną wadą użytkowania płyty indukcyjnej będzie obowiązkowa wymiana klasycznych garnków na garnki z dnem ferromagnetycznym. Ich koszt waha się między 200 a 300zł. Oczywiście nie ma sytuacji bez wyjścia – jeżeli nie chcemy wymieniać całego wyposażenia na nowe, bo jakiś czas temu zainwestowaliśmy w wysokiej jakości garnki lub po prostu kochamy stare – jest dla nas ratunek. Wystarczy zakupić przejściówkę na płytę indukcyjną – jest to specjalna podkładka, którą kładziemy na płytę, a na nią garnek i po problemie (koszt ok. 150zł).
Mój wybór? Zdecydowanie płyta indukcyjna, a Twój?
Źródła obrazu
- gas-burners-1772104: https://pixabay.com/pl/