Okapy

Jak wybrać okap? Brak ocen

Wybierając opak powinniśmy zwrócić uwagę na parę aspektów technicznych. Zanim pójdziemy do sklepu warto posiadać informację w jakim pomieszczeniu będzie użytkowany nasz okap, mianowicie jaka jest wysokość pomieszczenia i jego powierzchnia. Mnożąc wysokość razy powierzchnia otrzymamy objętość pomieszczenia, czyli kubaturę. W artykule nie uwzględniam rodzaju okapu, wyglądu, producenta itp. Skupiamy się tylko na aspektach technicznych. Wszystkie najważniejsze parametry znajdziemy na etykiecie energetycznej okapu. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę wybierając okap? Przedstawię to w punktach według ważności:

  1. Najważniejszym aspektem wyboru okapu jest dobranie jego wydajności do kubatury pomieszczenia, którą policzyliśmy we wstępie. Nasz okap powinien mieć wydajność na poziomie minimum 6-krotności kubatury pomieszczenia w którym są montowane. Najlepiej optymalnie wybrać okap na poziome 8-10 krotności kubatury, a maksymalnie 12-krotności. Przy obliczaniu kubatury bierzemy pod uwagę pomieszczenie kuchni, lub jeżeli kuchnia jest otwarta to również bierzemy pod uwagę pomieszczenie bezpośrednio sąsiadujące. Ten parametr powinien stanowić trzon naszego wyboru. Za wysoka wydajność może spowodować zaburzenie wentylacji w mieszkaniu, czy domu. Efekt ssania przez okap może wyciągać powietrze z kratek wentylacyjnych, czy powodować nadmierny nawiew z nawiewników okiennych, które od kilku lat standardowo montowane są w nowym budownictwie. Ujemny skutek finansowy to wyższe rachunki za ogrzewanie zimą. Jeżeli dodatkowo efekt ssania będzie powodował powstawanie podciśnienia (różnica ciśnień w mieszkaniu, a na zewnątrz) np. gdy mamy zatkaną wentylację, czy zaklejone nawiewniki okienne może  to bezpośrednio wpłynąć na nasze samopoczucie np. ból głowy. Wyższej wydajności towarzyszy też wzrost hałasu. Za niska wydajność z kolei spowoduje, że tłuszcz i niechciane zapachy będą nam się rozpraszać po mieszkaniu lub domu. Informację na temat wydajności znajdziemy w karcie produktu.
  2. Szerokość okapu powinna być przynajmniej taka sama jak płyty, czy kuchenki na której gotujemy. Mile widziany jest szerszy okap od płyty, gdyż większa jest powierzchnia zbierania, a zatem i skuteczność. Parametr ten znajdziemy w opisie urządzenia lub karcie produktu.
  3. Wydajność energetyczna, klasyfikowana od A++ do E (od 1 stycznia 2018r.). Parametr ten mówi nam o sprawności, skuteczności okapu pod względem poboru energii. Im niższa wydajność tym dalsza litera w alfabecie. Parametr ten zależy od wielu szczegółów technicznych okapu tj. silnika, łopat, przekroju wylotowego, rodzaj oświetlenia, czy od samej konstrukcji okapu. W droższych okapach na ogół wydajność jest lepsza niż w tańszych. Informacja ta podana jest na etykiecie energetycznej jako główny parametr.
  4. Poziom hałasu, który jest ważnym czynnikiem, gdyż bezpośrednio go czujemy. Poziom hałasu na etykiecie energetycznej jest podawany z zaokrągleniem do pełnej liczby. Droższe modele są zdecydowanie mniej hałaśliwe od ich tańszych odpowiedników, dlatego jeżeli zależy nam na własnościach akustycznych warto tu zainwestować. Parametr ten znajdziemy na etykiecie energetycznej oznaczony piktogramem w postaci „głośnika”.
  5. Wydajność energetyczna oświetlenia mniej ważna, gdyż większość okapów na rynku posiada oświetlenie ledowe, lub ma oświetlenie halogenowe, które można wymienić na ledowe. Parametr ten znajdziemy na etykiecie energetycznej oznaczony piktogramem w postaci „żarówki”.
  6. Klasa wydajności zastosowanych filtrów, która mówi nam w jakim zakresie filtry są w stanie nam wyłapać drobinki powstające podczas gotowania. Wydajność oblicza się przy użyciu wzoru dostępnego w ustawie. Parametr ten znajdziemy na etykiecie energetycznej oznaczony piktogramem w postaci „filtra z kroplami”.
  7. Na etykiecie energetycznej znajdziemy również wydajność wentylatora, oznaczonej piktogramem „wiatraka”. Wydajność ta związana jest bezpośrednio z wydajnością całego okapu, gdyż większość pochłanianej energii stanowi wentylator.

Kolejność pierwszych trzech punktów jest najważniejsza, pozostałe wg uznania, gdyż jedni kupujący mogą używać okapu jako oświetlenia i dla nich będzie ważniejsza wydajność oświetlenia, dla innych poziom hałasu itd. Warto jednak przed wyborem urządzenia policzyć kubaturę jako kluczowy element wyboru okapu.

Dodatkowo na etykiecie energetycznej znajdziemy nazwę producenta, model, ilość pobranej energii na rok i nr rozporządzenia określający wszystkie występujące w niej parametry (na dole po lewej 65/2014).

Uzupełniając poniżej okap Siemiensa wraz z jego etykietą energetyczną, można sobie prześledzić informacje tam zawarte.

 

Oceń ten wpis

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcemy poznać twoją opinię, prosimy o ocenę i komentarz.x
()
x